Eikka, Kilterin legenda

Eikka on eläkkeelle jäänyt Kilterin opettaja, joka opetti Kilterin alkuaikoina. Hän oli myös luokanvalvoja yhtä vuotta lukuun ottamatta. Kyselimme Eikalta kymmenen kysymystä hänestä ja koulun alkuajoista.

Minkälainen koulu Kilterin koulu oli Kilterin koulun alkuaikoina?

Oltiin kahdessa lahoavassa parakissa ja vieressä oli yksi suomen hienoimmista kouluista, joka oli sen ajan Myyrmäen yläaste, joka on nykyinen Vaskivuoren lukio. Meno oli kovaa, mutta 80-luvun alussa tehtiin kolmen vuoden yhteisökasvatuskokeilu, jonka keskeinen idea oli ottaa oppilaat mukaan päätöksen tekoon. Kokeilu oli rankka opettajille, sillä se vaati saumatonta yhteistyötä. Oppilaille se oli myös rankkaa, koska kaikki ongelmat käytiin läpi aina luokan kanssa joka saattoi viedä suurenkin osan tunnista.

Eikka

(Eikka, n. 30 vuotta )

Minkä ikäisenä aloitit Kilterissä?

Olin päälle kolmenkymmenen, mutta olin opettajana myös muissa kouluissa ennen Kilteriä.

Kuinka monta vuotta olet opettanut Kilterin koulussa?

Noin 34 tai 35 vuotta.

PicsArt_10-14-10.17.24 (1)

(Eikka leirikoulussa Saksan Rastattissa.)

Missä Kilterin koulu sijaitsi sen alkuaikoina?

Virtatiellä Vaskivuoren lukion vieressä olevan mäen päällä, jossa on nykyään kerrostaloja.

Mitä ainetta opetit Kilterissä?

Olen saanut koulutuksen äidinkielen opettajaksi. Opetin myös historiaa ja olin luokanvalvojana.

Kuka oli Kilterin koulun ensimmäinen rehtori?

Persoonallinen Juhani Vainio

Minkälaisia muut opettajat olivat?

Opettajakunta oli nuorta. Suuri osa erittäin kehittämis- ja kokeiluintoisia, mikä on ollut tämän talon vahvuus aina.

Entä oppilaat?

Aina samanlaisia sekopäitä kuin nytkin, mutta hyvällä tavalla, mikä on suuri syy siihen, että opettajan työ ei ole tylsää.

Minkälainen kuri oli ennen ja nyt?

En tiedä, mutta opettajaksi tultuani luokat olivat isoja. Saattoi olla noin 30 oppilasta, Jolloin ei ehtinyt antamaan huomiota kaikille.

Millaisena toivot tulevaisuudessa näkeväsi Kilterin koulun?

Pitää kiinni Kilterin vahvuuksista, joita ovat hyvä opettajien välinen yhteistyö. Tehtäisiin asioita yhdessä, pidetään toisista huolta ja pyritään jakamaan hyvää.

Eikka ja pojat

(Blogin tekijät ja Eikka nyt, Veeti, Teemu, Niki & Eikka)

Tekijät:

Niki Laukkonen 9D