Yeesi-pisteet Kilterissä tammi-helmikuussa 2016

Yeesi on vuonna 2011 nuorten itse perustama, Suomen ensimmäinen valtakunnallinen nuorten mielenterveysseura. Yeesi tekee ehkäisevää mielenterveystyötä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla. Tärkeitä arvoja Yeesissä ovat positiivisuus, joustavuus, ajankohtaisuus ja kehitysmyönteisyys. Yeesin toiminta perustuu nuorilta nuorille – toimintaan ja yhdessä tekemiseen järjestämällä positiivisen meiningin vapaaehtoistoimintaa, harrastustoimintaa sekä nuorten olohuoneita. Lisätietoja Yeesistä löydät nettisivuilta www.yeesi.fi tai seuraamalla sosiaalisessa mediassa @yeesaamaan.

logoKilterissä alkuvuodesta pidetyt Yeesi- pisteet olivat osa Vantaan ammattiopisto Varian lähihoitajaopiskelijoiden valinnaista psykologian opintojaksoa. Opintojakso toteutettiin yhteistyössä nuorten mielenterveysseura Yeesin kanssa. Aikaisemmin Yeesi-pisteitä on pidetty Variassa, mutta tänä vuonna halusimme suunnata toiminnan oman oppilaitoksemme ulkopuolelle ja saimme luvan tulla Kilterin kouluun. Kilteri sijaitsee sopivan matkan päässä Varian Ojahaantien toimipisteestä ja sieltä tulee Variaan paljon opiskelijoita.

kun surettaaYeesi-opintojakson tavoitteena oli pohtia omaa mielenterveyttä ja kannustaa myös muita mielenterveydestään huolehtimiseen. Opintojakson alussa opiskelijat pohtivat omaa mielenterveyttään erilaisin harjoituksin. Tämän jälkeen he suunnittelivat ja pitivät Yeesi-pisteitä. Opintojaksolla oli 8 lähihoitajaopiskelijaa, jotka kertovat kokemuksestaan seuraavasti:

mitä arvostat

Valitsimme Yeesi-opintojakosn kun lukujärkestyksessämme niin luki eikä kukaan meistä tiennyt, mikä semmoinen on. Menimme tunnille, pidimme siitä ja oli tosi hauskaa. Yeesi-pisteiden tarkoituksena oli saada oppilaille tekemistä välitunneille, muutakin kuin Mannissa hengailu. Tarkoituksena oli myös saada oppilaat juttelemaan ja kertomaan asioistaan.

Lähihoitajan työ on erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten auttamista esimerkiksi päiväkodeissa, vanhainkodeissa tai sairaaloissa. Yeesi- opintojaksolla opimme ihmisten kohtaamista eri tilanteissa. Parhaiten mieleen jäi keskustelut oppilaiden kanssa. Oli kiva huomata, kuinka fiksuja he ovat.yeesipiste 1

Meidän Varialaisten mielestä oli kivaa pitää Yeesi-pisteitä ja olla oppilaiden kanssa. Oli todella mukavaa kun sai tehdä jotain muuta kuin istua koulun penkillä. Mielenterveys on niin laaja asia, että siihen liittyviä tehtäviä oli helppo keksiä ja auttaa oppilaita niiden kautta miettimään omaa elämäänsä. Uskomme, että Yeesi-pisteet olivat hyvä hengailupaikka ja estivät yksinäisyyttä. Kilterin oppilaat olivat mukavia ja olisi ollut kiva, jos oppilaat olisivat tulleet vielä rohkeammin ja aktiivisemmin mukaan Yeesi-pisteille.

Lopuksi vielä terveiset kaikille Kilterin oppilaille:

”Olitte ihania ja kivaa juttuseuraa! Parasta oli, että teissä riittää virtaa vaikka muille jakaa!”

Varian lähihoitajaopiskelijat, opettaja Maija Knutti, Yeesin Mirka

yeesipiste 3