Lentäjää haastattelemassa

7.luokkalaisten  oppilaanohjauksen kurssiin kuuluu ammattihaastattelu. Siinä oppilaat tutustuvat itse valitsemaansa ammattiin  kahdentoista laatimansa kysymyksen avulla. Tänä vuonna kaksi 7C-luokan oppilasta näkivät ison vaivan tutustuakseen heitä kiinnostavaan ammattiin. Tässä Jonin ja Roopen mielenkiintoinen ammattihaastattelu lentäjän ammatista.

Haastateltava: Tapani Halava

Haastattelupaikka: Finnairin miehistötilat

Päivämäärä: 10.9.2016

Kun saimme tämän tehtävän ihmettelimme että kuinka ihmeessä pystymme haastattelemaan lentäjää. Ajattelimme että tehtävä olisi mahdoton mutta emme ajatelleet kuitenkaan luovuttaa. Seuraavalla välitunnilla etsimme internetistä Finnairin yhteystietoja. Aluksi löysimme vain varauksiin ja muihin asiakaspalvelujuttuihin liittyviä kontakteja mutta sitten löysimme Finnairin viestinnän numeron ja ajattelimme että se on oikea numero. Tiesimme että olimme menossa sen viikon lauantaina lentoasemalle bongailemaan koneita, joten halusimme saada haastattelun sille päivälle. Tiesimme että olisi kiire koska Finnairin viestintä menisi kiinni klo 16:00 ja pääsimme koulusta vasta klo 15:00 joten aikaa ollut tuhlattavaksi. Aloitimme tehtävän tekemisen heti kun pääsimme koulusta ja päätimme mennä toiselle kylään. Meidän oli soitettava Finnairille mahdollisimman pian mutta ennen sitä meidän piti valmistella. Kirjoitimme paperille ylös asioita joista meidän piti kertoa. Sitten soitimme numeroon josta ensimmäiseksi kuului että numero ei ole käytössä ja puhelu katkesi. Tarkistimme numeron ja soitimme uudestaan paremmalla menestyksellä. Kerroimme asiamme ja meitä kehotettiin laittamaan sähköpostia Finnairille. Keksimme kysymykset jonka jälkeen menimme koneelle muotoilemaan sähköpostia. Kun posti oli valmis lähetimme sen ja jäimme odottamaan vastausta. Seuraavana päivänä saimme vastauksen jossa kerrottiin haastattelun hyväksymisestä. Olimme innossamme siitä että haastattelu toteutui. Sovimme vielä päivän jona haastattelimme. Sen jälkeen suunnittelimme päivän ohjelman ja odotimme lauantaita kuin kuuta nousevaa. Kun aamulla heräsimme niin pakkasimme kaiken tarvittavan mukaan ja lähdimme kohti juna-asemaa. Nousimme junaan joka lähti kohti lentoasemaa. Kun lentoasemalla hyppäsimme pois junasta niin pyörimme aluksi hetken terminaalissa. Sitten lähdimme kohti näköalapaikkaa jossa bongailimme koneita. Sen jälkeen menimme takaisin terminaaliin ostamaan itsellemme voileivät. Toinen meistä otti vahingossa sinihomejuustokana leivän. Molemmat saivat kuitenkin leivät syödyksi. Tämän jälkeen lähdimme mukavasti etuajassa kohti tapaamispaikkaa. Hetken odoteltuamme lentäjä saapui hakemaan meitä ja antoi meille kulkukortit. Hän kysyi että haluaisimmeko että hän näyttäisi meille paikkoja. Emme voineet kieltäytyä tarjouksesta. Kiertelimme ympäri Finnairin miehistötilaa josta hän näytti meille kaikenlaista ja kertoi asioista. Kävimme katsomassa myös hänen lentonsa matkustamohenkilökunnan valmisteluja. Kierroksen jälkeen pidimme haastattelun. Saimme seurata lentäjien ennen lentoa tekemää briefingiä. Sen jälkeen meidät ohjattiin ulos ja menimme näköalapaikalle viimeistelemään työn. Olimme jo ajat sitten tehneet päätöksen siitä että katsomme kun Tapanin koneen nousun kohti New Yorkia. Ennen Tapanin konetta katselimme muita koneita. Tapanin koneen jälkeen lähdimme kotia kohti hyvillä fiiliksillä.

Tässä vielä haastattelu:

1. Oletko kapteeni vai perämies?

* Minä olen kapteeni.

2. Mitä työpäivääsi kuuluu?

* Työpäiväni alkaa kun ilmoittaudun töihin ja vastaanotan briefing -paketin joka                        sisältää lentokohtaiset tiedot.

3. Viihdytkö työssäsi?

* Viihdyn työssäni koska täällä on paljon mukavia työkavereita.

4. Mitä konetyyppiä lennät?

* Lennän Airbus a330 ja a320 sarjan koneita.

5. Mikä on pisin lentosi?

* Pisin lentoni on Helsinki-Hong Kong.

6. Mikä on ollut mieleenpainuvin muisto lentäjäurasi aikana?

* Ensimmäinen yksinlento ja Finnairin kouluttajan kanssa tehty koululento MD-80                  koneella ilman matkustajia pienellä kerosiini määrällä.

7. Mitä lentäjä opiskelijalta vaaditaan jotta hänestä voi tulla lentäjä?

* Haastavin on soveltuvuuskoe ja myös terveys täytyy olla hyvä.

8. Mihin oppiaineisiin kannattaa panostaa?

* Englantiin, matematiikkaan ja fysiikkaan.

9. Haaveilitko lentäjän urasta jo nuorena?

* Lentäjän ura on aina ollut kiehtova mutta ei aina ykkönen.

10.Mikä on suosikki lentokoneesi?

* Suosikkilentokoneeni on Airbus a350.

11.Mitä konetyyppiä haluaisit lentää Finnairilla?

* Haluaisin lentää Airbus a350 konetta.

12.Miten aloitit ilmailun?

* Ensin olin Finnairin pääsykokeissa ja sitten hankin lentolupakirjan.