Retkeily valinnaisaine

Meillä oli retkeily valinnaisaine kurssin retki Nuuksioon 23.5.2017. Sinne lähti neljä oppilasta ja kaksi opettajaa. Tapasimme toisemme klo 12:15, siitä lähdimme kävelemään terveys aseman bussipysäkille. Kun bussi tuli nousimme sisään ja lähdimme espoon keskukseen. Siellä jouduimme odottamaan 40 minuuttia seuraava bussia, kun pääsimme toiseen bussiin olimme sujuvasti matkalla kohti nuuksiota. Päätepysäkiltämme lähdimme kävelemään. Me kävelimme 6KM kunnes pääsimme leiripaikallemme ja aloimme pystyttämään telttoja ja laittamaan ruokaa. Kun olimme syöneet alkoi sataa. Sateen loputtua menin uimaan. Myöhaan illalla menimme nukkumaan ja aamulla kävelimme pois bussi pysäkille, josta bussi vei meidät junalle,  junalla tulimme koululle.

 

 

Teksti: Juuso Ahola

Mainokset

7G Kanneltalolla

ään

7G:n Kanneltalon retkipäivänä satoi raskaasti lunta ja räntää mutta rohkeasti luokka käveli Myyrmäestä Kannelmäkeen.

Ohjelmassa oli tutustuminen Alejandro Olarten ja Outi Korhosen erilaisista äänitaideteoksista koostuvaan näyttelyyn. Näyttelyssä oli esimerkiksi oraakkeli, joka vastasi kysymyksiin kyllä tai ei. Kuuntelimme myös kehtolauluja eri kielillä ja soitimme vanhanaikaisella puhelimella.

Lopuksi saimme tehdä luokan yhteisen äänitaideteoksen työpajan vetäjän Outi Korhosen johdolla. Suosituin laite oli meluboksi, josta lähti järkyttävä meteli. Monet oppilaat päättivät ostaa laitteen itselleen kotiin.

7G baletissa

balettiMaaliskuun 23. päivä meidän luokkamme 7G kävi Oopperassa katsomassa Seitsemän veljestä -baletin. Menimme Helsingin keskustaan junalla ja sieltä kävelimme Ooppera- ja balettitalolle.

Esitys oli pääharjoitus eli viimeinen harjoitus ennen ensi-iltaa. Baletti kesti 2 tuntia ja 20 minuuttia ja siinä oli yksi väliaika. Baletti oli mielenkiintoinen kokemus. Orkesteri soitti upeasti ja tanssijat tanssivat loistavasti. Baletin jälkeen palasimme junalla Myyrmäkeen.

 

Ball Sports Expo -17

Valmistava luokka ja muutama muu ryhmä lähti retkelle GoExpo-messuille perjantaina 17.3.2017. Ennen messujen aukeamista koululaisille oli järjestetty Messukeskuksessa oma sporttipäivä, jossa päästiin kokeilemaan monia eri urheilulajeja. Tässä yhden valmistavan luokan oppilaan kertomus retkestä.

 

Retki

 

Me lähdimme retkelle viime viikon perjantaina. Me lähdimme retkelle kello 9.30 ja tulimme takaisin kello 13.48. Me lähdimme Messukeskukseen junalla. Retkellä oli mukana melkein koko valmistava luokka. Messukeskuksessa oli tosi paljon eri urheilupisteitä. Sen messun nimi oli GoExpo. Siellä oli sulkapalloa, koripalloa, squashia, pyöräilyä, jalkapalloa, golfia, frisbeetä, taekwondoa, salibandya ja keilausta. Minä kokeilin sulkapalloa, pyöräilyä, golfia, frisbeetä ja taekwondoa. Minä tykkäsin taekwondosta. Minä näin hevosia ja alpakoita. Kivaa oli koko retki. Minä opin että alpakat on söpöjä.

alpakka

Kevin Sölg, 7-9V

 

Päivämme Martinlaakson ruotsinkielisessä koulussa

Lähdimme luokkani 9A:n ja ruotsin kielen opettajamme Sofia Luodon kanssa vierailemaan Martinlaakson ruotsinkielisellä ala-asteella (Mårtensdals skola). Vietimme päivän kolmosluokkalaisten luokassa.

Päivä alkoi klo 8.00 matikantunnilla jossa autoimme ryhmissä oppilaita tehtävissään. Keskustelimme myös heidän kanssaan heidän harrastuksistaan ja mielenkiinnon kohteistaan, jotta tutustuisimme hieman. Oppilaat olivat hyvin avoimia ja rohkeita puhuessaan meille. Luokanopettaja Pia oli todella mukava ja ystävällinen meille. Puhuimme tunneilla ruotsia, sillä olihan kyseessä ruotsinkielinen koulu. Oppilaat kertoivat, että heidän äitinsä esimerkiksi puhui suomea mutta isä ruotsia, eli he olivat kaksikielisiä. En kokenut, että heidän kanssaan keskusteleminen olisi ollut vaikeaa ja keskustelu oli paljon mukavampaa kuin odotin.

Ennen ruokailuamme suunnittelimme omissa ryhmissä näytelmiä, joita tulisimme esittämään ruokailun jälkeen koulun liikuntasalissa. Omassa ryhmässäni esitimme näytelmän Törnrosa eli suomen kielellä Prinsessa Ruusunen. Muilla ryhmillä oli aiheena Punahilkka, Hannu ja Kerttu sekä Lumikki. Saimme käyttää koulun näytelmäasusteita ja ne olivat aika hauskojakin. Itse esitin hyvää haltiakummia näytelmässäni ja minulla oli mekko sekä hattu päälläni. Päivämme päättyi klo 12.00 ja saimme lähteä suoraan kotiin.

Kirjoittanut: Ronja Tanner 9a, 4.11.2016.

Kuvassa Prinsessa Ruususen hoviväki nukkuu.

hovivaki-nukkuu

8b katsomassa dokumenttielokuvia

Perjantaina menimme katsomaan Dokkinoa lukiossa.

Siellä katsoimme 5 dokkaria.

Istuimme koko ajan.

Eka dokkari oli Sano kiusaamiselle ei!

Toka oli Jameyn taistelu

Kolmas oli Pidä minut turvassa

Neljäs oli Shakruh – tiellä onneen

Ja viimeinen oli Etsintäkuulutuksessa isä.

    Dokkareissa oli hyvä tietää ihmisten unelmista. Huonoa ei ollut.

 

 

Lähdimme Martinlaakson lukioon kävelleen. Katsoimme dokkareita. Siellä oli semmoset dokkarit, kuten sano ei kiusaamiselle, Jameyn taistelu, pidä minut turvassa, sharukh tiellä onneen, etsintäkuulutuksessa isä. Minun lempari oli sano ei kiusaamiselle, koska mä en ole nukkunuut silloin.

Mammutin kärsä

 

Oltiin dokkinossa kattomassa dokumentteja koulukiusaamisesta ja lapsesta joka ei voinut käydä koulua vaan piti käydä töissä.

 

Olimme martinlaaksossa katsomassa viittä eri lyhyttä elokuvaa. Tapahtuman nimi oli Dokkino. Istuimme ja katsoimme niitä viittä lyhyt elokuvaa. Katsoimme ”sano ei kiusaamiselle”, ”Jameyn taistelu” , ”pidä minut turvassa” , ”Shakruh-tiellä onneen” ja ”Etsintäkuulutuksessa isä.” Dokumentit olivat aika lyhyitä, mutta niissä puhuttiin liikaa samoista asiosta. Lempi dokumenttini oli ”Shakruh-tiellä onneen.” Se kertoi pojasta joka joutui elättämään perhettään ja joutui valitsemaan työn koulun sijaan.

 

Olimme perjantaina Martinlaakson lukoin teatterissa kattomassa Dokkinoa. Me katsoimme – Sano ei kiusaamiselle, Jameyn taistelu, pidä minut turvassa ja Shakruh – tiellä onneen. Minä tykkäsin Shakruh – tiellä onneen, koska se kertoo hänen töistä ja miten hän elää.

Lentäjää haastattelemassa

7.luokkalaisten  oppilaanohjauksen kurssiin kuuluu ammattihaastattelu. Siinä oppilaat tutustuvat itse valitsemaansa ammattiin  kahdentoista laatimansa kysymyksen avulla. Tänä vuonna kaksi 7C-luokan oppilasta näkivät ison vaivan tutustuakseen heitä kiinnostavaan ammattiin. Tässä Jonin ja Roopen mielenkiintoinen ammattihaastattelu lentäjän ammatista.

 

Haastateltava: Tapani Halava

Haastattelupaikka: Finnairin miehistötilat

Päivämäärä: 10.9.2016

 

Kun saimme tämän tehtävän ihmettelimme että kuinka ihmeessä pystymme haastattelemaan lentäjää. Ajattelimme että tehtävä olisi mahdoton mutta emme ajatelleet kuitenkaan luovuttaa. Seuraavalla välitunnilla etsimme internetistä Finnairin yhteystietoja. Aluksi löysimme vain varauksiin ja muihin asiakaspalvelujuttuihin liittyviä kontakteja mutta sitten löysimme Finnairin viestinnän numeron ja ajattelimme että se on oikea numero. Tiesimme että olimme menossa sen viikon lauantaina lentoasemalle bongailemaan koneita, joten halusimme saada haastattelun sille päivälle. Tiesimme että olisi kiire koska Finnairin viestintä menisi kiinni klo 16:00 ja pääsimme koulusta vasta klo 15:00 joten aikaa ollut tuhlattavaksi. Aloitimme tehtävän tekemisen heti kun pääsimme koulusta ja päätimme mennä toiselle kylään. Meidän oli soitettava Finnairille mahdollisimman pian mutta ennen sitä meidän piti valmistella. Kirjoitimme paperille ylös asioita joista meidän piti kertoa. Sitten soitimme numeroon josta ensimmäiseksi kuului että numero ei ole käytössä ja puhelu katkesi. Tarkistimme numeron ja soitimme uudestaan paremmalla menestyksellä. Kerroimme asiamme ja meitä kehotettiin laittamaan sähköpostia Finnairille. Keksimme kysymykset jonka jälkeen menimme koneelle muotoilemaan sähköpostia. Kun posti oli valmis lähetimme sen ja jäimme odottamaan vastausta. Seuraavana päivänä saimme vastauksen jossa kerrottiin haastattelun hyväksymisestä. Olimme innossamme siitä että haastattelu toteutui. Sovimme vielä päivän jona haastattelimme. Sen jälkeen suunnittelimme päivän ohjelman ja odotimme lauantaita kuin kuuta nousevaa. Kun aamulla heräsimme niin pakkasimme kaiken tarvittavan mukaan ja lähdimme kohti juna-asemaa. Nousimme junaan joka lähti kohti lentoasemaa. Kun lentoasemalla hyppäsimme pois junasta niin pyörimme aluksi hetken terminaalissa. Sitten lähdimme kohti näköalapaikkaa jossa bongailimme koneita. Sen jälkeen menimme takaisin terminaaliin ostamaan itsellemme voileivät. Toinen meistä otti vahingossa sinihomejuustokana leivän. Molemmat saivat kuitenkin leivät syödyksi. Tämän jälkeen lähdimme mukavasti etuajassa kohti tapaamispaikkaa. Hetken odoteltuamme lentäjä saapui hakemaan meitä ja antoi meille kulkukortit. Hän kysyi että haluaisimmeko että hän näyttäisi meille paikkoja. Emme voineet kieltäytyä tarjouksesta. Kiertelimme ympäri Finnairin miehistötilaa josta hän näytti meille kaikenlaista ja kertoi asioista. Kävimme katsomassa myös hänen lentonsa matkustamohenkilökunnan valmisteluja. Kierroksen jälkeen pidimme haastattelun. Saimme seurata lentäjien ennen lentoa tekemää briefingiä. Sen jälkeen meidät ohjattiin ulos ja menimme näköalapaikalle viimeistelemään työn. Olimme jo ajat sitten tehneet päätöksen siitä että katsomme kun Tapanin koneen nousun kohti New Yorkia. Ennen Tapanin konetta katselimme muita koneita. Tapanin koneen jälkeen lähdimme kotia kohti hyvillä fiiliksillä.

 

Tässä vielä haastattelu:

1. Oletko kapteeni vai perämies?

* Minä olen kapteeni.

 

2. Mitä työpäivääsi kuuluu?

* Työpäiväni alkaa kun ilmoittaudun töihin ja vastaanotan briefing -paketin joka                        sisältää lentokohtaiset tiedot.

 

3. Viihdytkö työssäsi?

* Viihdyn työssäni koska täällä on paljon mukavia työkavereita.

 

4. Mitä konetyyppiä lennät?

* Lennän Airbus a330 ja a320 sarjan koneita.

 

5. Mikä on pisin lentosi?

* Pisin lentoni on Helsinki-Hong Kong.

 

6. Mikä on ollut mieleenpainuvin muisto lentäjäurasi aikana?

* Ensimmäinen yksinlento ja Finnairin kouluttajan kanssa tehty koululento MD-80                  koneella ilman matkustajia pienellä kerosiini määrällä.

 

7. Mitä lentäjä opiskelijalta vaaditaan jotta hänestä voi tulla lentäjä?

* Haastavin on soveltuvuuskoe ja myös terveys täytyy olla hyvä.

 

8. Mihin oppiaineisiin kannattaa panostaa?

* Englantiin, matematiikkaan ja fysiikkaan.

 

9. Haaveilitko lentäjän urasta jo nuorena?

* Lentäjän ura on aina ollut kiehtova mutta ei aina ykkönen.

 

10.Mikä on suosikki lentokoneesi?

* Suosikkilentokoneeni on Airbus a350.

 

11.Mitä konetyyppiä haluaisit lentää Finnairilla?

* Haluaisin lentää Airbus a350 konetta.

 

12.Miten aloitit ilmailun?

* Ensin olin Finnairin pääsykokeissa ja sitten hankin lentolupakirjan.

 

Sirkuksessa!